Zakelijke Voornemens

Een voornemen is iets wat je met jezelf afspreekt om te gaan doen. Nu heb ik zo nu en dan een aantal discussies met mezelf en het gevolg is dat ik daar weer over na ga denken. En van dat vele denken krijg ik regelmatig honger en dan eindig ik meestal op een laat tijdstip op de bank in de woonkamer met een glas melk en wat overgebleven chips.

Een zakelijk voornemen is helaas ook niet zo eenvoudig om aan jezelf te verkopen. Ik heb mezelf aan het begin van een vorig jaar diverse onderwerpen laten voornemen maar ergens halverwege datzelfde jaar konden een aantal voornemens eigenlijk al de prullenbak in. Mijn enthousiasme in een aangeboden project was soms zo groot, dat ik me daar met hart en ziel aan over gaf en vergat om mijn dagelijkse pak geld binnen te harken. “Ik ben nu eenmaal zo”, dat komt uit veel gesprekken met mijn eega voort. Maar, ik hoef natuurlijk niet aan mijn minder sterke karaktertrekken ten onder te gaan als het gaat om tijd en geld. En dus doe ik een ijdele poging om in het jaar 2017 op een andere manier te gaan werken en als volgt:

1. Vermijd Energievreters: dit zijn mensen die veel van je tijd opslurpen en je vaak met lege handen achter laten. Het zijn mensen die graag hun ideeën, wensen en plannen met jou willen bespreken. Niet zozeer om jou er daarna deel van uit te laten maken maar ze vragen je slechts om jouw visie er op los te laten, zonder daarvoor een cent voor uit te trekken. Het zijn ook mensen die tijdens het gesprek zachte toezeggingen doen maar als het er op aan komt dan geven ze in het vervolg niet meer thuis. Ik heb het voornemen om te voorkomen dat ik dit jaar met dit soort mensen aan tafel kom te zitten. Ik zal er voor zorgen dat ze vooraf duidelijk weten wat de weg is die we gaan bewandelen;

2. Focus op je inkomsten: aansluitend op die energie vretende personen, ga ik me dit jaar veel meer richten op de inkomsten uit bestaande projecten. Ik heb besloten om een aantal projecten helemaal uit te rollen en het zodanig neer te zetten dat ik me maandelijks geen zorgen hoef te maken over de hoogte van de gewenste inkomsten. Ik heb dan ook het voornemen om voor die stabiele situatie te gaan zorgen. Dat schept een hoop rust en natuurlijk moet ik er wel aan blijven werken.

3. Meer aandacht voor samen werken: ik heb in het afgelopen jaar veel minder de tijd genomen om met anderen samen te werken. Dat is best wel jammer want er zijn platforms genoeg waarbinnen dit mogelijk is. Het samen werken met andere ondernemers en niet-ondernemers moet mij voldoende kansen bieden binnen de projecten die ik beheer. Ik denk dat er veel mensen zijn die mij en eenieder op hun eigen manier, van dienst willen zijn. Blijven roepen dat ik het allemaal niet alleen kan, is er in 2017 niet meer bij. Als ik het allemaal beter organiseer dan kan ik die hulp ook beter plaatsen.

4.Opgeruimd staat netjes: ik ben van huis uit een opruimer en ik moet zeggen dat mijn opruim-actie van december 2016 me wel een beetje zorgen baarde. Mijn werkomgeving ziet er nu dan wel opgeruimd uit, ik moet er eerlijk gezegd wel even aan wennen. Nu dat het fysieke aan de beurt is geweest, zal het ook administratief opgeruimd worden. Ik heb dan ook het voornemen om veel meer in de wolk te gaan werken en dat ook georganiseerder te gaan doen. Ik heb definitief afscheid genomen van al die witte en gele post-it papiertjes en ik zal in het samen stellen van actielijsten ook actiever worden om die duidelijker voor mezelf achter te laten. Zodat ik en ook mijn meewerkende vrouw er makkelijker mee kunnen werken.

5. Deze vier voornemens moeten er in dit nieuwe jaar voor gaan zorgen dat een heel belangrijk aspect nog beter in het daglicht komt te staan: gezondheid. Aangezien ik een nachtmens ben en daar graag gebruik van maak, heb ik het voornemen om veel beter te gaan letten op de uren slaap die ik nodig heb om een dag later ook te kunnen presteren. De optimale prestatie heb ik in 2016 te vaak om de dag kunnen leveren en dat is weer niet ten goede gekomen aan de projecten. Het gevolg is geweest dat ik te veel energie in één werkdag heb gestopt en allerlei manieren zocht om de opgelopen schade aan uren elders weer in te halen. Zestig uur in een week van veertig stoppen, zo werkt dat natuurlijk niet!

Ik denk dat vijf voornemens voldoende zijn om het nieuwe jaar goed in te gaan. Ik mag de nieuwjaarswisseling natuurlijk niet mee tellen als het gaat om “op tijd naar bed gaan”, want we hebben als gezin een roerig jaar achter de rug. En wat we dit jaar hebben geleerd, daar wil ik zakelijk gezien, heel graag in 2017 de vruchten van gaan plukken. We hebben dat rustig gevierd met het leggen van een kaartje met onze (schoon) ouders. En in de gezelligheid van wat nootjes, stokbrood en een rosé, wil ik dit jaar afsluiten.

Terug kijken doe ik alleen als ik me wil herinneringen wat ik heb gedaan, hoe ik het heb gedaan, waarom ik het deed en vooral: wat ik er van heb geleerd. Ik leer nog steeds en iedere dag. Mijn zoon van 4 jaar en ik hebben vanmiddag met LEGO gespeeld en terwijl ik een bestaand raam in een klein bouwwerk plaatste, liet hij me zien dat je met een paar kleine blokjes ook een open raam kunt plaatsen. Dank dat je mij dat heb laten zien en ik vond de manier waarop deze kleine meester het zei, helemaal geweldig. Zo zal ik in dit nieuwe jaar er ook weer open voor staan om van anderen te leren. Van wie dan ook.

Ik wens eenieder het allerbest toe voor in dit jaar 2017. En geniet van iedere dag (Carpe Diem).